Tävlingar
Senaste nytt

1997 års lagar för tävlingsbridge

109. Bestraffningar
Ansvarig organisation har rätt att tillämpa andra straffsatser än dem som anges i dessa bestämmelser.
  A. Walk-over eller för sen ankomst med mer än 15 minuter
Walk-over utdöms, när ena laget ej ställer upp på avtalad tid eller på av tävlingsledaren angiven plats inom 15 minuter efter bestämd starttid. Respittiden utsträcks till en timme för resande lag vid force majeure, om kontaktmöjligheter med spellokal saknas. Tävlingsledaren kan vid force majeure medge extra respit. Oskyldigt lag kan också, med tävlingsledarens medgivande, godkänna att matchen spelas och att resultatet räknas.
Vid walk-over i en match gäller följande enligt 25-0-skalan:
Det orsakande laget A får VP 0-25 med impresultat som minimum för 0-25.
Det andra laget B får VP enligt det bästa av följande tre alternativ med avrundning uppåt till närmaste heltal.
1) sitt snitt i övriga matcher, beräknat efter seriens slut,
2) 18 VP,
3) genomsnittet av vad laget närmast före och närmast efter B fick mot det orsakande laget A - beräknas efter seriens slut.
I fall där båda lagen är medansvariga för att matchen ej kommer till stånd, räknas båda lagen som walk-over-lämnande. Om sådan match (eller match där tävlingsledaren har lämnat extra respit) spelas senare efter tävlingsledarens speciella medgivande/direktiv, ådöms lagen inget minus i vinstpoäng eller imp, men tävlingsledaren kan utdöma annan disciplinär bestraffning.
  B. För sen ankomst (0-15 minuter)
I turnering där flera matcher spelas i mer eller mindre obruten följd gäller:
  1. Ett lag, vars spelare inte intagit sina platser för spel inom 5 minuter efter fastställd starttid, bestraffas med ett avdrag av 5 imp samt med 1 imp för varje ytterligare påbörjad minuts försening.
  2. Om tävlingsledaren anser att godtagbart skäl till förseningen föreligger, kan han tillämpa mildare bedömning.
  3. När match spelas enskilt (privat), tillämpas B nedan (om walk-over) såvida inte annat fastställts i tävlingsbestämmelserna.
  C. Tidsöverdrag
Vid tävlingsform där flera matcher spelas i mer eller mindre obruten följd skall tävlingsledaren meddela när närmaste match eller halvlek skall vara färdigspelad. Vid tidsöverdrag görs poängavdrag, varje gång enligt av arrangören i förväg angiven skala. Vid tillämpning av 25-0 skalan tillämpas följande avdrag per bord och halvlek: 0-5 minuter 1 VP, 5-10 minuter 2 VP, 10-15 minuter 3 VP. Vid mer än 15 minuters överdrag behandlas fallet av ansvarig tävlingsledning.
  D. Tillämpning av bestraffningar
De avdrag, som kan bli följden av bestämmelserna i lag 99 (B2a, B2d, B2e1 och B2g) samt lag 109B och 110 B, tillgodoräknas aldrig det felande lagets motståndare och påverkar sålunda varken det icke-felande lagets kvot eller vunna VP.
För det felande laget gäller:
Vid första bestraffningen enligt någon av nämnda lagar, liksom vid följande bestraffningar enligt lag 109A, göres imp-avdrag från lagets totala imp-summa, varvid endast lagets totalkvot påverkas. Vid andra och följande bestraffningar enligt lag 99 eller 110 B göres imp-avdraget från lagets i matchen vunna imp-summa. Lagets resultat blir därvid det faktiska matchresultatet minus avdraget, varigenom även lagets vinstpoäng kan påverkas.