Till Anslagstavlan
Bli medlem
Information
Domar från Lagkommisionen
Lagkommissionens arbetsuppgifter och befogenheter
Lagarna i fulltext
Våra Vanligaste Domar
Prejudikatsamling
TL-seminarier 1997 och 1998
Juniorsidor
Landslagen
Länkar
Medlem på nätet
SM-veckan
Tävlingar
Senaste nytt
 

 

1997 års lagar för tävlingsbridge
 
99. Förvanskad bricka
En bricka anses förvanskad om tävlingsledaren fastslår att ett eller flera kort placerats i fel fack i brickan så att de tävlande, vars resultat direkt skulle jämföras, inte spelat exakt samma giv. I sådana fall klarlägger tävlingsledaren så noggrant som möjligt vilka resultat som nåtts när given spelades i sitt korrekta skick och vilka som nåtts med omkastade kort. På basis därav delar han resultaten i två eller flera grupper och räknar ut resultaten i varje grupp för sig, enligt följande:
  A. Partävling och individuell tävling
  1. Uträkning
Varje par får den i lag 78 föreskrivna topscoren plus 1 poäng för varje resultat det inte kan jämföras med. Om ett par inte har något resultat att jämföra med, får paret 60% eller sin genomsnittspoäng på tävlingen, om denna är högre.
Vid tävlingar över minst sju bord och högst tre resultat som är inbördes jämförbara, räknas 60-60 vid ett resultat, 65-55 vid två resultat och 70-60-50 vid tre resultat. Vid datoruträkning användes Neubergs formel (se lag 98 C).
Andra uträkningsmetoder för förvanskad bricka får användas om de tillkännages före tävlingen.
  2. Bestraffning
Par som är ansvarigt för att en giv förvanskas, bestraffas med ett avdrag på 10% av brickans maximipoäng. Varje enskild spelare är ansvarig för att hans kort placeras i rätt fack. Om fel kort upptäcks i något fack, gäller fastställt straff för det eller de inblandade paren. Varje spelare är skyldig att räkna sina kort innan han ser dem för att förvissa sig om att han har rätt antal. Den som underlåter detta och sedan konstateras ha fler än 13 kort, bestraffas med ett avdrag på 10% av brickans maximipoäng. Dessutom kan lag 16 bli tillämplig.
Om en bricka kommer till ett bord med fel antal kort i något fack, måste tävlingsledaren tillkallas innan brickan påbörjas.
  3. När kort tas ut från fel fack
Det är förbjudet att ta ut kort från något fack innan ronden startat. Om någon spelare tar ut en motståndares hand ur brickan och ser något av korten, och tävlingsledaren anser att given inte kan spelas på korrekt sätt, beslutar han enligt något av följande alternativ:
  a. Brickan spelas svängd
Han bestämmer, att brickan spelas svängd, med därav följande förändring i uträkningen, samt att det felande paret kan bestraffas med ett avdrag på 10% av brickans maximipoäng.
  b. Korrigerad poäng utdöms
Det felande paret tilldelas 40% av brickans maximipoäng. Det icke-felande paret erhåller 60% eller sitt medeltal på i hela omgången spelade brickor, om detta är högre.
  Om tävlingsledaren finner att ingen väsentlig skada skett, bestämmer han att brickan skall spelas på normalt sätt. Den felande sidan bestraffas med ett avdrag på 10% av brickans maximipoäng.
Om båda spelarna i ett par eller minst en spelare i vardera paret sett något motståndarkort, spelas brickan svängd med därav följande förändring i uträkningen.
Om en spelare tar ut sin partners kort ur facket och ser något av korten, byter de båda spelarna i det felande paret plats, varefter brickan spelas på vanligt sätt.
  B. Lagtävling
  1. Brickan spelad vid båda borden
Brickan ges om och spelas därefter av båda paren om tiden tillåter. Normalt spelas brickan i andra halvlek, som då spelas med en bricka mer än planerat. Brickan spelas aldrig om när slutresultatet kan vara känt för någon spelare. Om resultatet av matchen är känt utgår dock brickan. Lag 86 tillämpas om möjligt.
  2. Brickan anländer förvanskad till andra bordet
  a. Om någon spelare sett på sina kort innan han räknat dem, och det visar sig att han har 14 eller fler kort, döms brickan som förvanskad och lag 86 tillämpas. Den felande sidan bestraffas med 3 imps avdrag för varje sådan förseelse.
  b. Om båda spelarna i ett lag (t.ex. Nord och Syd) sett på sina kort innan de upptäckt att en hand består av 14 eller fler kort och den andra av 12 eller färre, har tävlingsledaren rätt att antingen utdöma korrigerad poäng eller beordra att korten ges om och spelas på nytt vid båda borden.
  c. Om korten förskjutits ett kvarts varv i brickan (90 grader), till vilket var och en av spelarna är medskyldig såsom ansvarig för sina egna kort, skall brickan ges om och spelas på nytt vid båda borden.
  d. Om en bricka placerats svängd ett kvarts varv på det andra bordet och någon spelare sett på fel hand, bestraffas det lag som sitter Nord-Syd vid detta bord med 3 imps avdrag, då Nord bär ansvaret för att brickan placeras rätt. Brickan ges om och spelas på nytt vid båda borden. Om däremot brickan placerats rätt på bordet och Öst eller Väst sett på antingen Nords eller Syds kort, tillämpas lag 16.
  e. Om ett eler flera kort konstateras utbytta mellan två medspelares händer, medan motståndarnas kort är korrekta gäller:
(1) Brickan annuleras och ersätts med en ny giv. Det felande laget, vars spelare vid första bordet haft de i brickan felaktigt instoppade händerna, bestraffas med 6 imps avdrag.
(2) Alternativt kan tävlingsledaren, om han anser att den icke-felande sidan vid det första bordet uppnått ett resultat över medel, utdöma korrigerad poäng, varvid han tillgodoräknar den icke-felande sidan det positiva resultatet. I detta fall sker ingen ytterligare bestraffning.
  f. Om ett eller flera kort konstateras förväxlade med ett eller flera kort på en motståndarhand, utgår brickan och ersätts med en ny. Ingen bestraffning sker. (Den försening som förorsakats berättigar dock inte spelarna till någon extra speltid, såvida inte tävlingsledaren anser att speciella omständigheter motiverar ett tidstillägg, vars omfattning i så fall anges.)
  g. Om en spelare tar ut en motståndares kort ur facket sedan brickan spelats, bestraffas hans sida med 3 imps avdrag.