Till Anslagstavlan
Bli medlem
Information
Domar från Lagkommisionen
Lagkommissionens arbetsuppgifter och befogenheter
Lagarna i fulltext
Våra Vanligaste Domar
Prejudikatsamling
TL-seminarier 1997 och 1998
Juniorsidor
Landslagen
Länkar
Medlem på nätet
SM-veckan
Tävlingar
Senaste nytt
 

 

1997 års lagar för tävlingsbridge
 
73. Upplysningar mellan medspelare
  A. Korrekt sätt att utbyta upplysningar med partnern
  1. Hur
Utbyte av upplysningar mellan två medspelare under budgivningen och spelet skall endast ske med hjälp av buden och de kort som spelas.
  2. Korrekt sätt att bjuda och spela
Budgivning och spel skall ske utan speciellt eftertryck, tonfall eller åtbörder, och utan överdriven brådska eller tvekan (den ansvariga organisationen kan emellertid föreskriva obligatoriska pauser, t.ex. i första budronden, eller efter ett hoppande bud, eller i första stick).
  B. Felaktigt sätt att utbyta upplysningar med partnern
  1. Ovidkommande upplysningar
Två medspelare får inte utbyta upplysningar med det sätt på vilket bud avges eller kort spelas, ej heller av ovidkommande påpekanden eller gester, eller av frågor som ställs eller inte ställs till motståndarna, eller av alerteringar och förklaringar som ges eller inte ges till motståndarna.
  2. I förväg överenskomna kommunikationsmetoder
Det svårast möjliga brottet ett par kan begå är när spelarna i paret utbyter upplysningar med i förväg överenskomna kommunikationsmetoder som ej godkänts av dessa lagar. Ett sådant par riskerar att uteslutas ur bridgeorganisationen.
  C. En spelare får ovidkommande upplysningar av sin partner
När en spelare erhåller ovidkommande upplysningar från sin partner, som från en anmärkning, fråga, förklaring, åtbörd eller beteende, nyansering eller betoning, brådska eller tvekan, måste han noga undvika att utnyttja dessa på ett sätt som kan ge hans egen sida någon fördel.
  D. Variationer i tempo eller uppträdande
  1. Oavsiktlig variation
Det är önskvärt, men inte alltid tvunget, att spelarna behåller ett jämnt tempo och oförändrat beteende. Spelarna skall dock vara särskilt försiktiga i situationer då variationer i tempo eller beteende kan ge den egna sidan fördelar. Annars är det inget brott mot bridgeetiken att oavsiktligt bjuda eller spela med olika hastighet eller med varierat beteende, men slutsatser av sådana variationer får endast dras av motståndarna, som då gör det på egen risk.
  2. Avsiktlig variation
En spelare får inte försöka vilseleda en motståndare genom en anmärkning eller åtbörd, genom den hastighet eller tvekan med vilken buden avges eller korten spelas (som t.ex. tvekan med en singelton), liksom genom det sätt på vilket man bjuder eller spelar.
  E. Vilseledande
En spelare har full rätt att försöka vilseleda en motståndare genom ett bud eller spelsätt (så länge försöket att vilseleda inte grundar sig på en odeklarerad erfarenhet eller överenskommels med partnern). Det är helt korrekt att undvika att ge motståndarna några upplysningar genom att bjuda och spela med konstant hastighet och utan att variera beteendet.
  F. Brott mot bridgeetiken
När en överträdelse av de etiska reglerna i denna lag medför skada för en oskyldig motståndare:
  1. Spelaren utnyttjade en ovidkommande upplysning
Om tävlingsledaren anser att en spelare bland logiska alternativ valt ett, som bevisligen kan ha antytts genom partnerns påpekande, beteende, tempo eller liknande, skall tävlingsledaren utdöma korrigerad poäng (se lag 16).
  2. Skada till följd av otillåtet vilseledande
Om tävlingsledaren anser att en oskyldig spelare dragit en felaktig slutsats av en anmärkning, åtbörd, hastighet eller liknande, som gjorts av en motståndare som bevisligen saknade bridgemässiga skäl för det han gjorde, och som, vid tiden för sitt handlande, kunde ha vetat att det kunde utfalla till egna sidans fördel, skall tävlingsledaren utdöma korrigerad poäng (se lag 12 C).