PRESSMEDDELANDE

Sundsvall 2002-02-08

Bill Gates – världens rikaste bridgespelare!

Igår gästade Bill Gates, Stockholm, för att emottaga en doktorshatt från KTH. I dagens DN fanns förutom reportage från händelsen också en kortare intervju och en faktaruta om Gates. Han uppger tre fritidsintressen, förutom att läsa handlar det om golf och just det, Bridge.

"Bridge är ett fantastiskt spel, för det ställer krav till strategi och även till samarbete i ett partnerskap. Men man måste också tänka och reagera snabbt".

"Jag har inte spelat bridge så länge, men tycker verkligen om det", det sa Bill Gates från Microsoft, världens rikaste man, för drygt två år sedan i en intervju i det amerikanska bridgeförbundets tidning "The Bridge Bulletin".

Gates har tom deltagit vid amerikanska mästerskapen med framgångar. I Anaheim 2000 spelade han i mixed lag tävlingen, varvid hans lag nådde finalen!

Barry Rigal som ofta är ute och antingen kommenterar bridge eller skriver i tidningar och bulletiner rapporterade då följande spel från Anaheim.

Väst / Alla ª 7642
Utspel: hjärtertio © 54
¨ Kkn54
§ 984
ª 5 ª Kkn3
  © 1098763 © EK2
¨ 1087 ¨ D92
§ K32 § D1065
ª ED1098
© Dkn
¨ E63
§ Ekn7
Väst Nord  Öst Syd
Gates Schaeffer Osberg Landen
Pass Pass 1 NT Dbl
2© Pass Pass 2ª
3©  3ª Pass Pass
Pass

Öst stack utspelet och vann även ett andra hjärterstick, för att sedan fortsätta med klöverfem, Syd la lågt och Gates vann sticket med kungen.

Vad nu?

Klöver tillbaka ser farligt ut, om det är så att man hjälper spelföraren att maska ut klöverdam, och att spelföraren saknar ingångar till bordet. I stället spelade Gates en ruter tillbaka, och nu fanns det ingen väg för spelföraren att längre lyckas med sitt

kontrakt. Spelföraren måste ju förlora två hjärter, ett klöver, ett ruter och ännu ett stick.

Pröva med klöver i vända till dam och ess. Syd kan nu gå in på ruterkung, spela spader till dam, spaderess och klöverknekt. Nu kan Öst slutspelas på spaderknekt och blir tvungen att spela upp i rutergaffeln eller mot dubbelrenons. Det ger nio stick och hemgång.

Efter tävlingen sa Bill Gates, att han och partnern under tävlingens gång hade haft en räcka med kostbara missförstånd i budgivningarna "och det var nästan bara mitt fel", sa han leende.

"Fel i budgivningarna bekymrar mig inte så mycket, för med mera erfarenhet kommer det mesta att bli rutin. Men det är frustrerande att spela fel i en spelföring. Problem är till för att lösas", fastslog Bill Gates.

Men han gör också en insats för att bli bättre. Man möter han på Internet både på Microsofts "Internet Gaming Zone" och på "OK-bridge". Han skrivbord är också fyllt med böcker, det sägs att hälften är om bridge och den andra hälften om världshälsovården. (som bekant har Bill Gates instiftat en fond, där stora summor satsas som nödhjälp till tredje världen och för att bekämpa sjukdomar som aids och malaria).

 

Källor: Dagens Nyheter, Dansk Bridge

Med vänlig hälsning

Micke Melander

Sveriges Bridgeförbund