Protokoll från styrelsemöte i Stockholm 8 maj 1998
Närvarande:
Mats Qviberg MQV
Bjarne Stub-Hansen BSH
Åsa Andersson ÅAN
Bengt Jungerfelt BJU
Owe Lindström OLI
Håkan Nilsson HNI
Lars Persson LPE
Johan Dieden JDI
Anna-Lena Högström ALH
Micke Melander MME
Björn Gustafsson BGU
Ang. Ekonomi
Erik Rydén ERY
Övriga
Daniel Auby DAU
Nils Jensen NJE
Frånvarande:
Bo Lindberg BLI
Stefan Åstrand SÅS
Gunilla Sundström GSU
§ 1 Öppnande av möte
MQV öppnade mötet och hälsade alla välkomna.
§ 2 Justering av föregående protokoll samt ev AU-protokoll
Föregående styrelseprotokoll godkändes.
§ 3 Fastställande av dagordning
Dagordningen godkändes med tillägg av några övriga frågor.
§ 4 Svenska Bridgeförlaget
Förlagets ordförande, HNI, presenterade läget.
Dom har fallit i Paris och domstolen har underkänt Jannerstens besvär. Detta är av stor betydelse och Sten Alfredsson kan nu arbeta på att komma in på fler marknader.
Bokslutet efter 10 månader tyder på ett resultat mellan 500' och 600'.
Arbetet med den nya budlådan är långt framme. Ett nytt avtal skall skrivas med Per Bergman.
§ 5 Kommittéernas rapporter
Klubb- och Medlemskommittén ÅAN
Beslöts att alla bidrag till välkomstpakettidningen skall vara inne den 1 augusti, hittills har bara MQV lämnat sitt bidrag.
Marknads- och Informationskommittén BSH
Lisbeth och Björn Åström håller på att skriva förbundets historia. Detta stöddes av styrelsen, som dock överflyttade ansvaret för projektet till KMK.
BSH presenterade en kampanj för att rekrytera nya kursdeltagare. Den skulle genomföras dels i Stockholm i samarbete med distriktets bridgeskolor, dels på landsorten, förslagsvis i Skövde. Styrelsen ställde sig något tveksam, men ville se ett förslag till samarbetsavtal, innan ett slutgiltigt beslut fattas.
BSH informerade att i år skall systemet med central inkassering kompletteras med en rutin med påminnelser. Det skall även finnas ett svarskort, där de som inte vill kvarstå kan motivera detta.
MME har fått i uppdrag att ta fram nytt informationsmaterial för marknadsföring, farmför allt av kurser.
Mästarpoängkommittén BJU
Årets guldtävlingar har utsetts i veckan vid ett möte i Uddevalla. Rankingreglerna har godkänts i enlighet med tidigare utsänt förslag, så när som på att endast de 12 bästa resultaten får räknas. Dessutom reduceras rankingpoängen i Parfinalen med 40%, bonus i SM och DM ger inte rankingpoäng. Styrelsen skall fastställa reglerna vid sitt möte i juni.
I Parfinalen har antalet guldpoängvinnare utökats.
Allsvenskan har ersatt SM-lagbarometer som grund för europeiska mästarpoäng. Tävlingen måste då kunna kallas SM för klubblag.
Beslöts att behållningen av oktobersilver hösten -98 skall gå till den nyss instiftade EM-2001-fonden, se nedan.
SM-veckokommittén LPE
Akademiskt EU-mästerskap är nu kommitténs ansvar.
Avtalen är klara med såväl kommunen som hotellet.
Ungdomskommittén ALH
ALH rapporterade att en kampanj på universitet och högskolor är på gång. Jessica Larsson har åtagit sig att skriva i välkomstpakettidningen.
Uttagningskommittén JDI
De senaste avhoppen från landslagstruppen diskuterades. MQV ansåg att det var ett bakslag för DAU att Sylvan - Sundelin, Andersson - Gullberg och Gustawsson - Ryman hoppat av. DAU förklarade bakgrunden till det inträffade. Han anser inte att systemet med avtal och hårda krav på spelarna är grunden till dessa avhopp, utan dels att paren saknar förtroende för DAU:s förmåga att leda landslaget, dels att paren trots bra resultat, inte anser att chanserna att bli uttagna till EM verkar motsvara deras förväntningar.
Efter en längre diskussion beslöt styrelsen att DAU skall fortsätta på den inslagna vägen, men söka lösa tvisten med de avhoppade spelarna.
§ 6 Lagkommissionen ÅAN
Ett antal skrivelser hade inkommit med anledning av LK:s domslut vid SM-Lag Semifinal i Malmö.
Styrelsen konstaterade att s.k. delikatessjäv förelegat, varför LK borde vänt sig till styrelsen för en avstämning av läget. Detta har dock historiskt aldrig skett och det finns inga krav på det i LK:s arbetsinstruktion.
Själva domslutet upplevdes som egendomligt, men styrelsen ville inte ifrågasätta vare sig LK:s kompetens eller oväld. Styrelsen har heller ingen formell rätt att ändra LK:s domslut. Det är dock olyckligt om domsluten från högsta instans inte kan förstås av rutinerade tävlingsledare.
Styrelsen såg inget skäl att från en enstaka händelse föreslå omedelbara förändringar. I stället utsågs en kommitté bestående av BGU, sammankallande, BJU och DAU, som skall utreda LK:s sammansättning och instruktion. Ett mål för arbetet är att alla domslut skall kunna avkunnas före prisutdelningen.
§ 7 Disciplinnämnden BLI
Inget att rapportera
§ 8 Aktuella ärenden
  1. Ekonomi och budget
    Konstaterades att resultatet är långt bättre är budget, men detta beror på intäkter av fondförsäljningen och Bingo-Lotto. Verksamheten går fortfarande med förlust.
    Tyvärr saknades fortfarande underlag för kommande års budgetar. Alla ansvariga fick i uppdrag att rapportera relevanta siffror till ERY senast den 1 juni. Den 12 juni skall budgeten fastställas, innan verksamhetsåret börjat.
  • Europamästerskap 2001
    Erfarenheterna från tidigare mästerskap pekar mot en kostnad på cirka 2 miljoner. Styrelsen bedömde att möjligheten till sponsorer plus befintliga egna medel motiverade en ansökan. Det är dock inte säkert att Sverige accepteras som kandidat, eftersom EBL:s huvudsponsor, Generali, inte finns i Sverige.
    Beslöts att instifta en fond, EM-2001, till vilken överskott från Bingo-Lotto och oktobersilver skall överföras.
  • Distriktsträffen 1998
    Kallelse och program är utskickade. Distrikten har dock visat dåligt intresse hittills, så det är möjligt att kansliet måste ringa runt och påminna.
  • Anställning av en ungdoms- och utbildningskonsulent
    BGU ansåg, att detta otvivelaktigt behövdes, men att man borde titta på hela behovet av personal på kansliet. Styrelsen ansåg att detta var en uppgift för kanslichefen, som lämnar förslag i sin reviderade budget.
§9 Konsulenten
MME har mest ägnat sig åt internationella frågor, NM i Oslo, VM i Lille, och utbildning. Han deltar i Utbildningshelgen 16-17 maj.
Han har även i samarbete med Tommy Gullberg skrivit en bridgebok för rena nybörjare.
§ 10 Kansli - info
Arbetsbelastningen har under april varit mycket hög. Flera av datorerna har uppgraderats med större hårddiskar. Även programvaran har utvecklats, främst för rankingsystemet.
§ 11 Övriga frågor
Nya löner på kansliet
Styrelsen godkände ordförandens förslag till nytt löneavtal för kanslichefen. Det är sedan hans uppgift att sätta löner till de övriga på kansliet.
Svensk Bridge
MQV berättade att han och Peter Ventura skall träffa en expert på området för att diskutera en ytterligare uppfräschning av tidningen. Ett alternativ är 4-färgstryck i hela tidningen. Syftet är att göra tidningen mera attraktiv för såväl medlemmar som annonsörer.
Mötesrutiner
Mötena på vardagar har den nackdelen att inte alla kan komma loss. Beslöts att ett möte på våren och ett möte på hösten skall förläggas till helger.
EM-partävlingar
NJE påpekade att styrelsens intresse för EM-partävlingar varit synnerligen dåligt. Reklam och information om dessa och om internationella simultantävlingar bör finnas i tidningen och i bulletiner i betydligt högre omfattning. Styrelsen konstaterade det berättigade i kritiken. MME fick i uppdrag att förbättra detta.
Reklam på våra hemsidor
LPE var motståndare till detta, medan MQV menade att reklam för bridgespel eller våra sponsorer borde kunna godtas. Inget beslut togs.
§11 Nästa möte
Beslöts att förlägga nästa möte till den 12 juni på Sånga Säby kursgård klockan 10.00.
Beslöts att förlägga mötet inför riksstämman till den 27 augusti, preliminärt på Gårda Hotel, Göteborg, klockan 10.00.
§ 12 Åtgärdslista
Åtgärdslistan, som numera är mycket kort, gicks igenom.
Vid protokollet Justeras
Björn Gustafsson Mats Qviberg